ANV viert 125 jaar - Compositiewedstrijd van het Prinses Christina Concours

  • 2 juli 2020

Vind jij het geweldig om je eigen muziek op papier te zetten en die uit te voeren met topmuzikanten?
Doe dan mee aan het Prinses Christina Compositie Concours! Iedereen van 12 tot en met 22 jaar mag meedoen aan editie 2020. Er zijn nauwelijks regels en er mag veel. De inschrijving is geopend van 1 juni tot en met 1 augustus 2020. 

Muziek maakt emoties los. Wanneer je dat lekkere deuntje uit een liedje van vroeger hoort, verschijnt er direct een grote glimlach op je gezicht. Een ander nummer maakt je juist een beetje verdrietig, omdat het terughaalt naar een vervelend moment. Muziek raakt ons allemaal. En je kunt er een verhaal mee vertellen. Over jezelf, een gebeurtenis die indruk maakte of een bijzondere droom. Tijdens het schrijven van een muziekstuk kun je je fantasie de vrije loop laten.

Wij geven je die kans met het Prinses Christina Compositie Concours! Doe mee en stuur je eigen compositie in. Het maakt niet uit wat je speelt of welke soort muziek je componeert. Het belangrijkste is dat je zelf iets maakt en dat je tussen de 12 en 22 jaar oud bent.

Over het compositieconcours
Tijdens het Prinses Christina Compositie Concours laten jonge muzikanten van 12 tot en met 22 jaar van zich horen. Elke deelnemer componeert zelf een muziekstuk van ongeveer 8 minuten en voert dat tijdens het compositieconcours uit. We organiseren het compositieconcours op 3 oktober aanstaande in Utrecht.

Je kunt meedoen door een stuk te schrijven voor een vrije bezetting, in dat geval zorg je zelf voor de uitvoering en de videoregistratie van de uitvoering. Of je doet mee door een stuk te schrijven dat door de door ons uitgenodigde musici wordt gespeeld. Dan wordt je compositie live op het compositieconcours uitgevoerd. Aan editie 2020 werkt het Chimaera Trio (klarinet, cello en piano) mee en slagwerker Dominique Vleeshouwers.

Tip! Als je deelneemt door een compositie te schrijven voor de door ons uitgenodigde musici krijg je van ons de mogelijkheid een keer een reguliere repetitie van de musici bij te wonen of op een andere manier met ze te overleggen. Zo weet je precies voor welke musici je een stuk schrijft!

Elke ingeleverde compositie en elk ingeleverd stuk wordt door een professionele vakjury beoordeeld. Met hun tips verbeter je je werk en krijg je nóg meer plezier in zelf een compositie schrijven. Op zaterdag 3 oktober 2020 ‘staan’ alle deelnemers op het concourspodium in HKU Utrechts Conservatorium*. Deelnemers die voor het ensemble schrijven, kunnen in principe rekenen op een live-uitvoering op 3 oktober. Deelnemers die schrijven voor een vrije bezetting vragen we zelf te zorgen voor een videoregistratie van de compositie. Die video’s worden vertoond op een scherm in de zaal.

We hebben die keus gemaakt vanwege de maatregelen die er zijn om het coronavirus in te dammen. Alleen op deze manier vinden we het verantwoord om het compositieconcours te organiseren.

Naast de optredens van de andere deelnemers is er meer te beleven. We zorgen voor een workshop met tips over componeren en tijdens het juryoverleg is er een lecture recital, gegeven door pianist en componist Mathias Coppens. Hij vertelt dan over zijn ervaringen als filmcomponist in Hollywood!

En natuurlijk maak je, als je meedoet aan het Prinses Christina Compositie Concours ook kans op prachtige en muzikale prijzen!

* Wanneer meer dan 35 composities worden ingestuurd, bestaat het Prinses Christina Compositie Concours uit twee rondes. In de eerste ronde bekijkt de vakjury alle inzendingen en wordt een selectie door de jury gemaakt van de inzendingen die in de tweede ronde uitgevoerd en vertoond worden tijdens het concours.

Bron: https://christinaconcours.nl/over-het-compositieconcours/