Beluister de podcast 'de Vlaamse Kunstroof', over één van de grootste onopgeloste kunstroven uit de geschiedenis

  • 27 november 2020

Een zesdelige podcastserie over één van de grootste onopgeloste kunstroven uit de geschiedenis. Over fanatieke speurders, een bekentenis op het sterfbed en een mysterieuze code.

In de nacht van 10 op 11 april 1934 worden in Gent twee panelen van Het Lam Gods gestolen, het middeleeuwse meesterwerk van Jan van Eyck. Eén paneel komt een paar maanden later weer boven water. Maar het tweede paneel, met daarop de Rechtvaardige Rechters, is tot op de dag van vandaag nog niet gevonden. Terwijl dit wél had gekund. 

In de zesdelige podcastserie De Vlaamse Kunstroof duiken journalist Ieke Schout en podcastmaker Lieke Malcorps in deze onopgeloste kunstroof. Samen met fanatieke amateurspeurders gaan zij op zoek naar het gestolen paneel. Waar kunnen de Rechtvaardige Rechters gebleven zijn? Lieke en Ieke onderzoeken wat er in die bewuste nacht in 1934 gebeurd is, nemen de hoofdverdachte onder de loep en ontdekken dat dit mysterie de gemoederen in Vlaanderen al decennialang bezighoudt. 

De Vlaamse Kunstroof is een podcast van Dag en Nacht Media.

Over de makers

Ieke Schout (1992) is journalist en schrijft graag historische verhalen. Zij werkte eerder voor Blendle, Vrij Nederland en Historisch Nieuwsblad. Lieke Malcorps (1990) is journalist en podcastmaker, maakt de podcast Datevermaak en werkte eerder voor de NOS en AT5. Samen maken zij de podcast De Vlaamse Kunstroof. 

De podcast is te beluisteren via https://vriendvandeshow.nl/devlaamsekunstroof