Evenement: De maatschappelijke impact van wetenschap en technologie in Nederland en Vlaanderen

  • 14 september 2021

Om de zoektocht naar het maatschappelijke rendement van wetenschap goed te funderen, is een duidelijk uitgangspunt nodig over hoe je dit wilt meten. Zowel in Nederland als Vlaanderen wordt er gezocht naar parameters om het maatschappelijke rendement van wetenschap beter te kunnen meten en stimuleren, zowel  voor universiteiten als voor hogescholen.

Het virtuele congres 'De maatschappelijke impact van wetenschap en technologie in Nederland en Vlaanderen' zal op 28 september de nieuwste initiatieven bijeen brengen en bespreken.

Medewerkers van FWO, VLIR, Departement EWI en de Vlaamse universiteiten kunnen gratis deelnemen aan het event dat virtueel wordt gehost vanuit Rotterdam.

Alle info en inschrijven:

Om de zoektocht naar het maatschappelijke rendement van wetenschap goed te funderen, is een duidelijk uitgangspunt nodig over hoe je dit wilt meten. Zowel in Nederland als Vlaanderen wordt er gezocht naar parameters om het maatschappelijke rendement van wetenschap beter te kunnen meten en stimuleren, zowel  voor universiteiten als voor hogescholen. Dit virtuele congres zal de nieuwste initiatieven bijeen brengen en bespreken.

Congres

Op het congres zullen o.a. de volgende aspecten aan de orde gesteld worden:

  • Wat zijn de meest relevante ontwikkelingen binnen het meten van de maatschappelijke Impact van wetenschap in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten?  
  • Waar ligt momenteel de grens tussen missie gedreven en kennis gedreven wetenschappelijk onderzoek?
  • Hoe kunnen we de bijdrage van wetenschap aan ondernemerschap en scale-ups vergroten en wat gaat de Faculty of Impact daaraan bijdragen?
  • Hoe kunnen we er zorg voor dragen dat binnen politiek en beleid meer gebruik gemaakt wordt van universitaire wetenschappelijke kennis?
  • Wat kunnen we doen om de burger meer te betrekken bij de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en bij de ontwikkeling ervan?
  • Kunnen hogescholen en toegepaste onderzoekorganisaties een grotere rol krijgen in het ontwikkelen van missie gedreven onderzoek?
  • Wat zijn de nieuwste inzichten over de verhouding tussen Open Science en maatschappelijke Impact?

En ten slotte:

Wat vinden Nederlandse en Vlaamse beleidmakers vanuit de wetenschap dat ze van elkaar kunnen leren (zowel positief als negatief) om de maatschappelijke impact te bevorderen?

Tevens zal op deze dag de uitkomst van  de “Impactranking universiteiten” gepresenteerd worden die elke twee jaar uitkomt. Een dag voor de smaakmakers vanuit management en beleid van Wetenschap en Technologie in Nederland en Vlaanderen en voor diegenen binnen universiteiten, technologische instituties en hogescholen die de impact van onderzoek vanuit hun eigen instellingen bevorderen.

Programma Adviesraad

Ministerie EWI - Sabine Borrey, Strategie en Coördinatie Beleidsevaluatie
NWO - Judith de Kroon, Strategisch Adviseur Raad van Bestuur
FWO - Willy Verstraete, Voorzitter
VARIO - Danielle Raspoet, Directeur
AWTI - Patrick Essers, Directeur
RSM, Erasmus University - Wilfred Mijnhardt, Policy Director
VLIR - Bernadette Allaert, Beleidsmedewerker Internationalisering en Externe Communicatie

Voor meer informatie: https://www.scienceworks.nl/nl/activiteiten/de-impact-van-wetenschap-en-technologie-in-nederland-en-vlaanderen.html

Bron: Nieuwsbrief departement Economie Wetenschap en Innovatie