Grote Taaldag - 29 januari 2021

  • 21 januari 2021

Grote Taaldag 2021

Op vrijdag 29 januari vindt de Grote Taaldag plaats, georganiseerd door AVT, Anéla, en LOT. De Grote Taaldag zal deze keer online plaatsvinden!

Schrijf je nu in!

De Grote Taaldag 2021 belooft een prachtige online ontmoeting van taalkundigen te worden, met een plenaire discussie tussen Rebecca Clift en Martina Wiltschko (moderator: Mark Dingemanse), vier rondes met 49 presentaties, en natuurlijk het Taalgala waarop de LOT Populariseringsprijs en de AVT/Anéla Dissertatieprijs worden uitgereikt (gastheer Marc van Oostendorp)!

Schrijf je hier in voor het bijwonen van de Grote Taaldag 2021 (ook als je zelf geen praatje geeft), zodat je de link naar het platform kan ontvangen. Dit is gratis voor leden van AVT en Anéla, en voor studenten; werkende niet-leden betalen €5.

Het geheel zal plaatsvinden via Zoom, en handouts/slides zullen beschikbaar zijn via een OSF platform. Het voorlopig programma vind je hier.

Dit jaar hebben we twee vormen voor praatjes: een online praatje van 20 minuten, of een pecha kucha. Voor beide geldt dat het live mag zijn, of een vooraf opgenomen video. PechaKucha [ˈpɛtʃa ˈkutʃa] is een korte, flitsende presentatievorm: je gebruikt exact 20 slides (met zo veel mogelijk beeld en zo weinig mogelijk woorden), die elk 20 seconden getoond worden. De totale duur van de presentatie is dus (maximaal) 6 minuten en 40 seconden. Voorbeelden kan je hier vinden, bijvoorbeeld.

Do eyes make words? Do words see them?

Voor de Grote Taaldag 2021 wordt de plenaire lezing in een nieuw jasje gestoken! Dr. Rebecca Clift van de University of Essex en Prof. Martina Wiltschko, ICREA Research Professor bij de Universitat Pompeu Fabra, zullen elk een korte uiteenzetting houden over dezelfde data. Metverschillende korte videoclips van sociale interacties onderzoeken ze beiden de manieren waarop 'embodied interaction'  het praten doorkruist, en bestuderen ze de conceptuele pijlers van praten als sociale interactie. Dr. Rebecca Clift zal zich concentreren op de intersectie van praten en 'embodiment' en Prof. Martina Wiltschko zal het hebben over 'embodied interaction' en de sociale en cognitieve onderbouwing daarvan. De presentaties worden gevolgd door een discussie tussen de twee, geleid door Dr. Mark Dingemanse (Radboud Universiteit).

Taalgala 2021

De AVT/Anéla dissertatieprijs zal ook dit jaar worden uitgereikt tijdens het Taalgala dat de GTD besluit (16:30-17:15). Gastheer Marc van Oostendorp zal in de dagen voorafgaand aan de GTD interviews posten met de genomineerden.

Ook wordt de LOT populariseringsprijs uitgereikt op het Taalgala. Dit jaar is de prijs bedoeld voor een nog niet gepubliceerd of gerealiseerd populariseringsinitiatief. De genomineerden worden binnenkort bekend!

Bron: https://www.universiteitleiden.nl/avt/grote-taaldag