Internationale Moedertaaldag | Omgaan met meertaligheid in het onderwijs

  • 22 februari 2021

Ter gelegenheid van UNESCO’s Internationale Moedertaaldag pakten meertalig.nl en meertaligheid.be uit met nieuwe informatiepagina’s én filmpjes over omgaan met meertaligheid in het onderwijs.

In onze diverse samenleving is meertaligheid een realiteit. Toch zorgt omgaan met meertaligheid vaak nog voor onzekerheid en vragen. Daarom presenteerden meertalig.nl en meertaligheid.be op zondag 21 februari, de Internationale Moedertaaldag, vijf nieuwe filmpjes over meertaligheid in het onderwijs. De filmpjes zijn gebaseerd op het kennisdossier dat 24 veel gestelde vragen over meertaligheid in het onderwijs beantwoordt. Zie hier de trailer: https://player.vimeo.com/video/513480096

Wat zegt de wetenschap over meertaligheid in jouw onderwijs? Kunnen ouders thuis hun eigen taal blijven spreken of is het beter wanneer ze de Nederlandse taal gebruiken? Hoe zorgt een school dat alle leerlingen zich optimaal ontwikkelen, ongeacht de taal die ze thuis spreken? In 2018 en 2019 gingen meertalig.nl en meertaligheid.be samen met de Taalunie te rade bij wetenschappers en andere deskundigen in het Nederlandse taalgebied.

Dankzij het kennisdossier is het dus gemakkelijk de wetenschappelijke kennis over meertaligheid in het onderwijs te vinden. De belangrijkste antwoorden voor ouders, leraren en beleidsmakers vind je kort en helder samengevat op de volgende drie pagina’s:

Verder vind je er nog meer filmmateriaal waarmee je het gesprek in je omgeving kunt aangaan.