Jaarlijkse selectie "Meestervertellers" 2018 door Stg. Verhalende Journalistiek bekend

  • 8 maart 2019

Welke rol mag een journalist in zijn eigen verhaal spelen? Het was woensdagavond de centrale vraag tijdens de jaarlijkse selectie van de beste journalistieke verhalen, ‘Meestervertellers’, door Stichting Verhalende Journalistiek. In Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam ontving de documentaire The Bastard van Floris-Jan van Luyn de publieksprijs voor het beste journalistieke verhaal van 2018. Een prijs waar meteen de nodige vraagtekens bij werden gezet.

Een redactie, bestaande uit Vlaamse en Nederlandse journalisten, maakte ook de tien beste verhalen van het afgelopen jaar bekend in de disciplines lezen, luisteren, kijken en klikken (online documentaires). Wat opviel was dat de helft van de makers gestuurd had in de werkelijkheid van hun verhaal. „Dat is een verontrustende ontwikkeling en het is belangrijk om daar met elkaar over te discussiëren”, zegt Irene van der Linde, de voorzitter van Stichting Verhalende Journalistiek en redacteur bij De Groene Amsterdammer.

Onder hen drie Vlamingen. De Tijd-journalist Rik Van Puymbroeck won met 'Als De Lijn je levenslijn is', een roadtrip van 15 uur en 34 minuten met 16 bussen en één tram van De Lijn van het Limburgse dorpje Jeuk tot in Nieuwpoort-Bad. Het verhaal verscheen in mei vorig jaar in De Tijd. Van Puymbroeck werd al eens meesterverteller in 2014 voor een verhaal over de laatste koersen van Eddy Merckx in het wielerblad Bahamontes.

Radio 1-journalist Ward Bogaert werd gelauwerd voor een podcast over de wielerbelofte Johan Sermon die op 12 februari 2004 overleed, twee dagen voor de dood van zijn grote idool, de Italiaan Marco Pantani. De reportage was te beluisteren in het audioluik van Bahamontes.

Ook Christina Vandekerckhove mag zich 'meesterverteller' noemen voor haar beeldverhaal 'Rabot' (Inti Films) over een Gents sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet.

Selectie ‘Meestervertellers’ van 2018, op willekeurige volgorde

Lezen
1. Lex Boon - Mr. Kaor (Het Parool)
2. Rik van Puymbroeck - De Lijn (Tijd)
3. Jan van Mersbergen - Grommen bij Katy Perry (Vrij Nederland)
4. Diverse auteurs - Ik had mijn eigen huid in mijn handen (De Groene)

Luisteren
5. Ward Bogaert - Johan Sermon (Bahamontes)

Kijken
6. Floris-Jan van Luyn - The Bastard (Een van de Jongens)
7. Christina Vandekerckhove - Rabot (Inti Films)
8. Tim Bary - Wognum (Bary Films)

Klikken
9. Anaïs López - The Migrant (Prospektor)
10. Sacha Vermeulen - 30 jaar Dutch Dance (VPRO)