North Sea Port is een feit!

  • 8 december 2017

Op 8 december ondertekenden Havenbedrijf Gent en Nederlandse Zeeland Seaports officieel hun fusieovereenkomst, onder toeziend oog van Minister-president Geert Bourgeois en Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Deze grensoverschrijdende fusiehaven krijgt de naam North Sea Port, alsook een splinternieuw logo.

De fusie van Gent en Zeeland krijgt de vorm van een Europese vennootschap als holding voor de twee bestaande havenbedrijven. De twee huidige CEO's, Daan Schalck van Havenbedrijf Gent en Jan Lagasse van Zeeland Seaports, zullen samen het nieuwe bedrijf leiden, terwijl de hoofdzetel in Nederland komt te liggen. De nieuwe haven zal de zevende grootste haven in Noordwest-Europa worden.

Voor beide bedrijven is deze samenwerking het resultaat van een lang parcours. Al decennia lang ligt een verregaande samenwerking tussen de havens op tafel. In november 2016 ondertekenden de betrokken partijen reeds een intentieverklaring als afsluiter van de Vlaams-Nederlandse Top in het Gentse stadhuis. De fusie past in de uitvoering van de strategienota Vlaanderen – Nederland.

In zijn speech feliciteerde Minister-president Geert Bourgeois alle betrokkenen voor hun jarenlange inzet die tot de oprichting van de North Sea Port heeft geleid. Daarnaast legde hij de nadruk op het grensoverschrijdende karakter van de nieuwe haven, die als voorbeeld dient voor het vermogen om boven een grens uit te stijgen en de nauwe samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland illustreert.