Opening KMSKA

Datum:
Locatie: Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Op 25 september 2022 opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opnieuw de deuren voor het publiek. Het grootste museum van Vlaanderen onderging de voorbije 10 jaar een ingrijpende renovatie en uitbreiding. Ook de uitzonderlijke kunstcollectie kreeg een volledige facelift. Binnen enkele maanden verhuizen de meesterwerken opnieuw naar de museumzalen. In het najaar 2022 zal het publiek zeven eeuwen topkunst kunnen bewonderen in een volledig nieuwe scenografie.

Masterplan

In 2004 werd KAAN Architecten uit Rotterdam aangesteld om een masterplan voor het KMSKA uit te werken. De deuren van het museum gingen in 2011 op slot voor het publiek. Het ambitieuze masterplan zou in verschillende fasen, gespreid in de tijd uitgevoerd worden. Het plan was initieel om het museumgedeelte nog voor de volledige afwerking van alle onderdelen van het masterplan opnieuw open te laten gaan. De complexiteit en de verwevenheid van de werken bleek te groot.

De restauratie van het 19de-eeuwse museum gaat verder dan een likje verf. Denk aan een gerenoveerd dak met lichtstraat en zonnewering, splinternieuwe technische installaties en groots opgefriste zalen. De zalen herwinnen hun geroemde grandeur. Historisch pleisterwerk, schrijnwerk en parketvloeren worden maximaal gered en zorgvuldig opgeknapt. De Rubens- en de van Dyckzaal krijgen gouddecoratie op de sierlijsten. Met deze ingrijpende werken maakt het KMSKA het eeuwenoude gebouw toekomstbestendig.

Het nieuwe museum

Het KMSKA positioneert zich aan de hand van haar collectie, het unieke gebouw met bijzondere architectuur (2 musea in 1) en een eigentijdse museale werking. Inhoudelijk noemt ze zich ‘home of the Flemish Masters’ en legt ze vooral de nadruk op haar Rubens & Ensor collectie. Ze is ook internationaal het expertise-centrum voor Ensor. In de nieuwe zalen regeert asymmetrie. Hoogte, volume, lichtinval variëren. Een boeiend contrast met de symmetrie van het klassieke gebouw. Om elke hoek wacht een verrassing. Het nieuwe museum zal bovendien niet te zien zijn vanuit het oude, en andersom. Het gaat om twee verschillende werelden in één gebouw. Het vernieuwde KMSKA zet in op beleving. Zo gaan er twintig artists in residence aan de slag. Die zullen vanuit een hedendaagse kunstbeleving een actuele lezing geven op de collectie van het museum, dat zeven eeuwen oude en moderne kunst bevat.

Meer informatie: https://kmska.be
Foto: © KMSKA