Topvrouw Belgisch telecombedrijf Proximus wordt nieuwe ceo KPN

  • 6 september 2019

KPN heeft een nieuwe ceo. De Belgische Dominique Leroy (54), nu nog topvrouw van het Belgische telecombedrijf Proximus, wordt de opvolger van de onverwacht vertrokken Maximo Ibarra.

Dat hebben KPN en Proximus donderdag nabeurs bekendgemaakt. Leroy treedt per 1 december aan. De Belgische bestuurder, die sinds 2011 bij Proximus (toen nog Belgacom) werkte, was in haar loopbaan 24 jaar verbonden aan het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever.

President-commissaris Duco Sickinghe van KPN zegt zeer verheugd te zijn over haar komst. Hij noemt haar een dynamische leider die zeer klantgericht is. Ook prijst hij haar ervaring in de telecomsector. 'We hadden een profiel opgesteld en ze kwam er het beste uit', aldus Sickinghe. 'Ze heeft ook ervaring bij een beursgenoteerde onderneming en heeft belangrijke veranderingsprocessen doorgevoerd. Er zijn veel parallellen met KPN.'

Topbestuurder in België

Het contract van Leroy bij Proximus liep tot 1 januari 2020. De topbestuurder gebruikt de resterende tijd om een lopende reorganisatie bij het Belgische telecombedrijf af te ronden. Proximus laat daarbij over drie jaar 1900 arbeidsplaatsen vervallen.

De raad van bestuur van Proximus zegt in een verklaring 'met spijt' kennis te hebben genomen van het vertrek van Leroy. Het bestuur zegt bereid te zijn geweest haar vanaf 2020 een nieuw contract te bieden. Onder verantwoordelijkheid van Leroy besloot de Belgische marktleider recentelijk €3 mrd te steken in de uitrol van het Proximus-glasvezelnet.

Volgens Sickinghe heeft de komst van Leroy geen gevolgen voor de strategie van KPN. Onder de Colombiaanse Italiaan Ibarra, die later dit najaar weer terugkeert naar Italië, besloot KPN versneld te investeren in glasvezel. 'Zij kan zich goed in deze strategie vinden.'

Vrouw in de top

De benoeming van Leroy valt in de week dat nieuwe cijfers over 'vrouwen aan de top' naar buiten kwamen. Nog altijd scoren Nederlandse beursgenoteerde bedrijven onder het wettelijk streefcijfer van 30%. Volgens Sickinghe heeft dit geen rol gespeeld bij het besluit om Leroy te benoemen. 'Het is de beste persoon voor deze positie. Dat ze een vrouw is, is mooi meegenomen voor het bevorderen van diversiteit aan de top.'

Net als bij Ibarra kiezen de toezichthouders opnieuw voor een buitenstaander. De keuze voor de Italiaan bleek achteraf gezien een ongelukkige. Hij verklaarde wegens familie-omstandigheden weer terug te willen naar Italië. Ibarra werkt nog tot eind deze maand bij KPN. Tot de komst van Leroy per 1 december zal bestuurder Joost Farwerck als waarnemend ceo optreden.

Sickinghe is niet bang dat Farwerck en ook cfo Jan Kees de Jager zich (ten tweede male) gepasseerd zullen voelen in deze benoemingsprocedure en zullen uitzien naar een andere baan. 'Joost en Jan Kees vormen een belangrijk onderdeel van KPN', zegt hij. Volgens hem zijn de verhoudingen in de KPN-top goed. 'Iedereen is verheugd over deze aankondiging.'

Geen fusieplannen

KPN heeft een bijzondere verhouding met de Belgische evenknie. Meermalen zijn er avances geweest om samen te gaan. De laatste keer was in 2015. Toen noemde toenmalig KPN-topman Eelco Blok tegenover het FD een combinatie van KPN en Proximus 'een logisch scenario.' Per direct verwierp Leroy deze gedachtegang.

Sickinghe neemt nadrukkelijk afstand van de suggestie dat de komst van de Belgische opnieuw leidt tot speculaties over een alliantie. 'De strategie is erop gericht om ons eigen bedrijf uit te bouwen en de autonome groei terug te brengen', zegt hij. 'We hebben geen jota gewijd aan andere zaken dan het zoeken van een geschikte ceo.' Leroy heeft overigens wel ervaring in een Belgisch-Nederlandse combinatie. Sinds 2016 is ze commissaris bij supermarktconcern Ahold Delhaize.

Bij KPN wacht Leroy een zware taak. Het bedrijf verliest aan marktaandeel en heeft aanhoudend problemen om de omzet op peil te houden. Daarnaast moet ze een einde maken aan de ruzie met dochterbedrijf XS4ALL over de opheffing van het merk.

Harde woorden

In België was dat de afgelopen jaren niet anders. Of Leroy er vóór 1 december nog in slaagt over de lopende reorganisatie een akkoord te bereiken met de vakbonden is twijfelachtig. De bonden verwerpen gedwongen ontslagen, maar Leroy maakte duidelijk dat ze die niet kan uitsluiten.

Na aankondiging van het reorganisatieplan kwam Leroy onder druk te staan van de politiek. Premier Charles Michel riep haar op het matje en vroeg de topvrouw om 'haar huiswerk opnieuw te doen'.

Leroy noemde de ingreep 'noodzakelijk voor de toekomst van Proximus'. Ze schuwde harde woorden over met ontslag bedreigde werknemers niet. 'Mensen moeten zich willen bijscholen', zei ze in een gesprek met De Tijd. Proximus had omscholing al eerder aangeboden. Leroy: 'Maar je moet in zoiets met twee zijn. Ik herhaal: met zo'n aankondiging zijn mensen hopelijk geneigd om iets nieuws te leren.'

Bron: www.fd.nl
Foto: © Alex Vanhee