Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

De juiste context voor Vlaamse kunstenaars

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond is dé expert in Nederland voor actuele vernieuwende Vlaamse kunst. De organisatie in hartje Amsterdam is in 1981 van start gegaan en wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. Centraal in de missie – in 1999 geformaliseerd – staan het promoten van de culturele identiteit van Vlaanderen, het presenteren van kenmerkende ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur uit Vlaanderen en het bevorderen van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

Van louter een podium is de Brakke Grond uitgebreid tot een netwerkorganisatie. Deze rol als aanjager en verbinder is de komende jaren een speerpunt. In het huis in Amsterdam en op andere locaties in Nederland worden programma’s en samenwerkingen op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst en muziek geïnitieerd en gerealiseerd. Er wordt steeds opnieuw de juiste ‘context’ voor Vlaamse kunstenaars  gezocht, gefaciliteerd, of gecreëerd en telkens worden zij gericht in contact met het Nederlandse veld gebracht. Daarbij kijkt de Brakke Grond altijd naar de artistieke relevantie van de projecten en of deze de kunstenaars meer kans geven op mogelijke vervolgstappen in Nederland.

Duurzame praktijk in Nederland

De Brakke Grond ondersteunt Vlaamse kunstenaars die hun grenzen willen verleggen en hun publiek willen uitbouwen. Het doel is dat zij in Nederland vaste grond onder de voeten krijgen en hier een duurzame praktijk weten te realiseren.

Het ligt voor de hand om Vlaamse kunst te presenteren in een verwant en nabijgelegen cultuur- en taalgebied als Nederland. Binnen dat gegeven maakt de Brakke Grond echter wel eigen keuzes. De focus ligt daarbij op Vlaamse kunstenaars met artistieke durf die een verhaal vertellen dat voor het Nederlandse publiek en discours complementair of onderscheidend is. 

www.brakkegrond.nl

 

2021 Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Contact

Telefoon
+31 20 622 90 14

E-mail
info@brakkegrond.nl

Website
www.brakkegrond.nl

Twitter
@brakkegrond

Instagram
@brakkegrond

Facebook
www.facebook.com/brakkegrond