Vlaamse en Nederlandse parlementairen bezoeken Gent-Terneuzen

  • 11 juni 2018

Op vrijdag 8 juni bracht een Vlaams-Nederlands parlementaire delegatie een bezoek aan Gent-Terneuzen. Het bezoek stond in het teken van de mobiliteits- en infrastructuur-samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.

Algemeen Afgevaardigde in Nederland Axel Buyse benadrukte tijdens zijn openingsspeech het belang van een sterke strategische samenwerking: “‘Voor álle Vlaamse bevoegdheden is Nederland de prioritaire partner, het gaat niet langer alleen samenwerking inzake gedeelde taal en cultuur.” Daarom koos hij het sluizencomplex Terneuzen als locatie voor dit netwerkmoment.

In 2012 besloten Vlaanderen en Nederland om samen een nieuwe en grotere sluis te bouwen in het Sluizencomplex Terneuzen. Het nieuwe sluis moet grote schepen de toegang tot de havens van Gent en Terneuzen garanderen én is een cruciale schakel in de Seine-Schelde verbinding. In 2020 moet het project rond zijn en het eerste schip door de nieuwe sluis varen.

Naast een stand van zaken over de vorderingen van de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen, was er ook een toelichting over enkele grensoverschrijdende projecten, zoals spoorverbindingen, de kilometerheffing en de Lage Landen studie.