Zeeuws-Vlamingen worden gecompenseerd voor omrijden wegens gesloten grens

  • 27 mei 2020

De provincie Zeeland maakt 60.000 euro vrij om inwoners uit Zeeuws-Vlaanderen te compenseren die tijdens de coronacrisis moesten omrijden vanwege de gesloten grens met België. Sinds 18 maart is de grens met de Zuiderburen gesloten.

Omdat België de grenzen heeft gesloten, moet er door Zeeuws-Vlamingen soms extra kilometers worden gemaakt om een bepaalde bestemming in Nederland te bereiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor werknemers, bedrijven en mantelzorgers die door de Westerscheldetunnel moesten rijden in plaats van door België.

"Het is natuurlijk een hele vervelende situatie voor de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen", zegt gedeputeerde Harry van der Maas. "Het werkvignet waardoor je wel door België mag rijden, is ook niet voor iedereen geldig dus de grenssluiting heeft voor problemen en extra kosten gezorgd."

Van der Maas verwacht dat het bedrag dat door provincie wordt vrijgemaakt voldoende is om iedereen van een tegemoetkoming te voorzien. "Mocht dat niet zo zijn dan kunnen we altijd nog gaan kijken naar die 60.000 euro."

Aanmelden

Inwoners uit de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst kunnen bij de gemeente Hulst aankloppen voor de compensatie. Zij beoordelen ook of het geld beschikbaar wordt gemaakt. Bij de aanmelding moet onder andere worden vermeld hoe vaak de reis is gemaakt en met welke reden er is gereisd.

De grens tussen Nederland en België is tot en met 8 juni gesloten.

Bron: Omroep Zeeland
Foto: Omroep Zeeland